אחד הז'אנרים הפופולאריים והמאוסים ביותר בשנים האחרונות הוא הרומן ההיסטורי. הצלחתחו של 'צופן דה וינצ'י' פתחה את הדלת לשלל ספרים מסוגו, שבהם אנו נחשפים לחייהם ה'אמיתיים' של דמויות היסטוריות ידועות יותר או פחות. בעזרת מלמלות, שריוני אבירים ומגילות סודיות, מקנים ספרים אלו לקוראים בהם תחושה של קריאת דבר מה חשוב ומשכיל, כאשר לאמיתו של דבר אין הם יותר מספרי טיסה, במסווה של בידור אינטלקטואלי.
'השקרן מאומבריה' משתייך לכאורה לז'אנר זה. עלילת הספר, המתרחש באיטליה, בזמן מגפת הדבר השחור, מכילה את כל המרכיבים הנדרשים – מתכון סודי לשיקוי חיי נצח, נער אסופי מסתורי ואנשי כנסייה המרושעים. אבל, מחבר הספר, ביארנה רויטר, מוכיח שלא הז'אנר הוא החשוב, אלא מה שיש בו, ו'השקרן מאומבריה' הוא ספר מענג שאינו לוקח את עצמו ברצינות יתרה, ובכל זאת מצליח לומר הרבה יותר מעמיתיו לכאורה.
גיבור הספר, ג'וזפה פגמינו, גרוע מרוצח – הוא שודד גוויות זקן, רוכל בעשבי מרפא, המתקשה להוציא מילת אמת אחת מפיו, ושכשרונו היחיד הוא היפנוט זבובים. למרות זאת, רויטר מצליח להפיל אותנו בקסמיו של הרמאי והמכוער וקשה ההבנה, ששאיפתו היחידה היא להשיג בדל ציפורן של בן השטן, ולהכין בעזרתה שיקוי חיי נצח. בעולם של אמיתות דתיות מוחלטות, ואכזריות מוחלטת לא פחות, פגמיני רודף ההון, והספקן, מהווה מעין נציג של העולם המודרני, ואף מתגלה (לעתים) כדמות מוסרית.'
'השקרן מאומבריה' הוא נציג מוצלח לקבוצה רחבה מאד של ספרים – אלו הכתובים היטב אך אינם נתפסים כספרים חשובים. אלו זוכים בדרך כלל להתעלמות מקהילת מבקרי הספרים, שבשנה האחרונה היה לי הכבוד והעונג להצטרף לשורותיה, קהילה שחבריה מקדישים את ימיהם ולילותיהם כדי להראות לקהל הקוראים את האור ולומר לו מה לקרוא, ממה כדאי להימנע, וממה (ואלו רוב הספרים) אפשר פשוט להתעלם.
"השקרן מאומבריה", ביארנה רויטר, מדנית: דנה כספי, הוצאת כתר, 393 עמודים, מחיר מומלץ: 94 שקל
יום כיפור עבר, וזהו הזמן הנכון להכות על חטא. המוני ספרים מודפסים בכל שנה, ולמרות שלעתים ניתן להתרשם אחרת, הרי שהרבה מאד ספרים טובים מודפסים בכל שנה – יותר משניתן לקרוא, וודאי יותר ממה שניתן לכתוב עליו במסגרת טור הביקורת השבועי, שאני משתתף בכתיבתו.
קבוצות רבות של ספרים אינן זוכות להתייחסות – ספרים שאינם עוסקים בנושאים חשובים (נפילת התאומים או מלחמת העולם השניה למשל), ספרים שמחברם אינו ידוע דיו, ספרים שמחברם מפורסם אך כשל מלעמוד בציפיות, ספרים הכתובים בצורת הרומן המסורתי ואינם חדשנים דיים, ספרים חדשניים מדי, ספרים מצוינים שלמבקר אין מה לומר עליהם (והרי תפקידו העיקרי של טור הביקורת הוא הבלטת חוכמתו של המבקר), ספרי עיון ארוכים או קשים מדי, ספרי שירה סבוכים מדי וספרים שנקברו בתחתית הערימה, כיוון שכריכתם אינה מושכת דיה.
זוהי ההזדמנות להזכיר חלק מהספרים, שלא נסקרו השנה בטור זה. חלקם נקראו, ולא נמצא מה לומר עליהם, וחלקם אף לא נקראו, אלא ממתינים לזמנם על מדף הספרים. זו אינה רשימת הספרים הטובים ביותר, אלא רשימת חלקית של הדחויים, ולאו דווקא בצדק.
הראשונים ברשימה הם שלושה ספרי סיפורים קצרים של שלושה סופרים גדולים – שולחן הלימון של ג'וליאן בארנס, 'נוכחות' של ארתור מילר ו'אי סדר מוסרי' הנהדר של מרגרט אטווד. אליהם מצטרפים שני ספרים של מורקמי שתורגמו השנה לעברית; 'חייו הקצרים והמופלאים של אוסקר וואו' מאת ג'ונוס דיאס; 'כל מי שאהבה' של עדנה נוי; 'איש נופל' מאת דון דלילו – ספר מצוין הכושל תחת משא הציפיות שהורעפו עליו; הרומן הגרפי היפה של מיכל טמיר, 'החוף השקט' ו'הייתי ילדה של ניצולי שואה' מאת ברניס אייזנשטיין.
כתר וכרמל חנכו השנה סדרות של ספרות לטינו אמריקאית. ל'כך הפכתי לנזירה' הנהדר של ססר איירה, הצטרף 'אלף מיתות' מאת רמירס, והוצאת כרמל הוציאה לאור לפני שבוע את 'ארמדילים – תמונות מקרב תת קרקעי' מאת רודולפו פוגוויל.
בקטגוריית ספרי העיון אזכיר את 'פוליטיקה' לאריסטו, אשר יצא לאור בהוצאת 'רסלינג'. בהוצאה זו יצאו גם 'הרהורים של הסטוריון' מאת מרק בלוך, 'הולדת הקליניקה' של פוקו, ו'קולנוע של שירה' מאת פאזוליני. בהוצאת עם עובד יצא ספרו הנהדר של איאן קרשו "הכרעות גורליות" על מלחמת העולם השניה, ואליו הצטרף "צרציל והמלחמה" מאת ג'פרי בסט. ספרו הקלאסי של אלן ווטס, 'דרך הזן', יצא בהוצאת חרגול, ו'עליית הגג' פרסמה את המבוא המקיף לפילוסופיה קלאסית, 'חלום התבונה' מאת אנתוני גוטליב.
שיריו של חזי לסקלי כונסו בספר "באר חלב באמצע עיר", ושמעון זנדבנק ערך ותרגם 'שיר אהבה: לקט שירי אהבה מספרות העולם'. ספרי מופת קלאסיים זכו לתרגום חדש, או להדפסה מחודשת לאחר שאזלו מן השוק. ביניהם 'קיץ' של אדית וורטון, 'הברדלס' מאת למפדוזה, 'הסכנות שבהתנהגות נלוזה' מאת בלזק, 'תענוגות וימים' של פרוסט והמחזה, 'אדוארד השני' מאת כריסטופר מארלו. בהוצאת …
פורסם במדור ביקורת הספרים של 'עכבר העיר' ב-27 באוגוסט, 2009